Financial lease: wat is dat?

Met financial lease bedoelen wij een lease op basis van huurkoop. Financial lease is een leasevorm waarmee u een bedrijfsmiddel aanschaft voor uw bedrijf. Door financial lease krijgt u de voordelen van een koop zonder in één keer een grote investering te maken. Het bedrijfsmiddel blijft juridisch eigendom van de leasemaatschappij totdat u alle termijnen heeft betaald.

Wat is financial lease zakelijk?

In het geval van financial lease bent u vanaf het begin van het lease contract economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel. Het bedrijfsmiddel komt op uw balans te staan. Hierdoor kunt u direct profiteren van vele fiscale voordelen zoals: afschrijvingen, investeringsaftrek en terugvordering van de btw. Vraag dit altijd even na bij uw accountant. Totdat het bedrijfsmiddel volledig is afgelost bent u nog geen juridisch eigenaar. Wanneer het bedrijfsmiddel volledig afgelost is bent u zowel economisch als juridisch eigenaar. Deze manier van leasen wordt ook wel een huurkoop genoemd.

Hoe werkt financial lease?

Financial lease zorgt ervoor dat u als ondernemer een bedrijfsmiddel kunt aanschaffen zonder hiervoor in één keer een grote investering te hoeven doen. Uw leasemaatschappij financiert de totale aanschafwaarde en u lost maandelijks een bedrag af en betaalt hiervoor rente. De hoogte van uw maandbedrag hangt af van de aanschafwaarde, looptijd, aanbetaling en slottermijn.

De minimale leasetermijn bij LEASIT is 24 maanden en maximaal 72 maanden. Dit hangt af van het bedrijfsmiddel en uw wensen. Vul onze leasecalculator in en zie wat de mogelijkheden zijn voor uw gekozen bedrijfsmiddel.

Bij LEASIT is het ook mogelijk om tweedehands bedrijfsmiddelen te leasen. Dit heeft een snelle levertijd en een scherpe rente én mogelijk ook investeringsaftrek als voordeel. Vraag dit laatste altijd nog na bij uw accountant. Bij het leasen van tweedehands bedrijfsmiddelen geldt een aangepaste looptijd. Dit hangt van een aantal factoren af en zal per bedrijfsmiddel verschillend zijn.

Waar op letten bij financial lease?

Een geleased bedrijfsmiddel schaft u aan voor meerdere jaren. Het is belangrijk dat u goed weet waar uw bedrijf behoefte aan heeft. Denk dus goed na over hoeveel capaciteit je aan bedrijfsmiddelen nodig hebt. Welk probleem moet het bedrijfsmiddel oplossen? Van welk merk moet het zijn? Denk daarnaast goed na over hoe uw (bedrijfs-)situatie er over enkele jaren uitziet zodat u voorbereid bent op de toekomst

Tot slot is het belangrijk om op de hoogte te zijn van wat er gebeurd als u het bedrijfsmiddel vervroegd wil aflossen. Bent u daarnaast verplicht om een aanbetaling te doen? En hoe zit het met de hoogte van de slottermijn? Dit zijn allemaal zaken waar u rekening mee moet houden voor het afsluiten van een leasecontract.

Tip: Sluit nooit een contract af in een opwelling. Slaap er altijd minstens twee nachten over.

Nieuwsgierig naar uw maandelijkse kosten? Bereken het hier met onze leasecalculator!

Gebruik onze leasecalculator