Financial lease berekenen; Hoe doe je dat?

financial lease berekenen

Financial lease berekenen; Hoe doe je dat?

Wanneer u zakelijk gaat leasen betaalt u een vast bedrag per maand. Dit bedrag wordt bepaald door een combinatie van de aanschafwaarde van het bedrijfsmiddel, de looptijd van de lease, de eventuele aanbetaling of slottermijn en de rente. Maar wat houden al deze begrippen in en hoe wordt een financial lease berekening gedaan? Wij leggen het u graag uit in dit artikel.

Aanschafwaarde van het bedrijfsmiddel

De meeste mensen denken bij leasen in eerste instantie aan een auto. Maar er zijn nog veel meer bedrijfsmiddelen die u kunt leasen. Denk bijvoorbeeld aan het leasen van een heftruck, graafmachine of laptop. Als u gaat leasen is het belangrijk om de aanschafwaarde van uw product in beeld te hebben om op de juiste manier uw zakelijke lease te berekenen. Deze achterhaalt u via de leverancier voor uw gekozen bedrijfsmiddel. Omdat u kiest voor een financial lease zal het gehele aanschafbedrag gebruikt worden om het leasebedrag te berekenen. U bent namelijk eigenaar aan het einde van de looptijd.

Looptijd van uw financial lease

Wanneer u een financial lease berekening gaat maken, is het ook belangrijk om de looptijd van uw lease te bepalen. Hoe lang wilt u het bedrijfsmiddel leasen? Bij LEASIT is de minimale looptijd van een bedrijfsmiddel 24 maanden. De maximale looptijd is afhankelijk van het bedrijfsmiddel dat u kiest. Een laptop heeft een kortere maximale looptijd dan een bedrijfsauto of graafmachine simpelweg omdat de algemene levensduur van de bedrijfsmiddelen verschilt. Met onze financial lease calculator ziet u gemakkelijk wat de maximale looptijd is voor het door u gekozen bedrijfsmiddel en berekent u direct uw leasebedrag.

Aanbetaling of slottermijn

Bij het aanvragen van een financial lease is het mogelijk om een aanbetaling en/of slottermijn af te spreken met de leasemaatschappij. Een aanbetaling is een betaling aan het begin die ervoor zorgt dat uw maandbedrag lager wordt. U kiest er in dat geval voor om vóór de start van de lease alvast een deel van de aanschafprijs te betalen. Een slottermijn is een bedrag dat u in de laatste termijn van de lease betaald. U heeft dan de gehele leaseperiode voordeel gehad van een lager maandbedrag en aan het einde betaald u een extra bedrag. U heeft dan de mogelijkheid om tijdens de gehele leaseperiode alvast te sparen voor dit laatste bedrag.

Rente van uw financial lease

Bij financial lease wordt u de mogelijkheid geboden om gespreid te betalen in plaats van ineens. Daarom betaalt u een percentage aan rente over het bedrag dat u leaset. Iedere keer dat u een stukje van het aankoopbedrag aflost, wordt het bedrag dat u aan rente betaalt lager. Om het leasebedrag per maand gelijk te houden wordt er vaak gewerkt met een annuïteit. Dat betekent dat iedere maand het stukje rente lager wordt en het bedrag dat u aflost hoger. Het maandbedrag blijft hierdoor gewoon iedere maand gelijk. Met onze leasecalculator kunt u gemakkelijk een financial lease met slottermijn berekenen.

Financial lease berekenen

De uiteindelijke vraag is natuurlijk; Wat is de rekensom waarmee ik mijn lease kan berekenen? Hieronder vindt u een rekenvoorbeeld van een financial lease berekening.

Stel u heeft een graafmachine op het oog met een aanschafwaarde van € 60.000,- exclusief BTW. U kiest een looptijd van 60 maanden en een slottermijn van € 0,-. De rente is 4,5%*. Dan is de financial lease berekening als volgt:

Afschrijving per maand: € 60.000,- (aanschaf) – : 60 maanden = € 1.000,- per maand

Rente per maand: Gemiddelde investering: € 60.000,- (aanschaf) : 2 = € 30.000,- Rente: € 30.000 x 4,5%* x (60 / 12 maanden) = € 6.750,- rente over 60 maanden. Rente per maand: € 6.750,- / 60 maanden = € 112,50

Leasebedrag per maand Totale kosten per maand: € 1.000,- + € 112,50 = € 1.112,50

*dit is een fictief leasepercentage. Wat het uiteindelijke percentage van uw lease wordt is afhankelijk van de aanschafwaarde, looptijd en periode van het jaar.

Heeft dit artikel u inzicht gegeven in hoe een financial lease berekent wordt? U berekent ook heel gemakkelijk uw maandbedrag met onze leasecalculator. Hierbij wordt rekening gehouden met de actuele rentepercentages en u weet direct de maximale looptijd die er mogelijk is. Nieuwsgierig?

Gebruik onze financial lease calculator
Wij zijn bereikbaar op:
088 622 22 33 WhatsApp

Contact via WhatsApp

Klik hier om direct met LEASIT te whatsappen. Of voeg 06-84536632 toe aan de contactlijst van uw telefoon.

Ma-vrij: 8.00 - 17.30 uur.

Het team van LEASIT staat op werkdagen
van 9.00 tot 17.30 uur voor u klaar.