Financial lease. Wie is eigenaar?

Wanneer zakelijk leasen

Financial lease. Wie is eigenaar?

Financial lease is een van de meest voorkomende leasevorm voor MKB en ZZP bedrijven. U bent economisch eigenaar van het bedrijfsmiddel en het bedrijfsmiddel is uw eigendom na betaling van alle leasetermijnen. In dit artikel leggen wij u uitgebreid uit wat een financial lease inhoudt en wie juridisch eigenaar is. Als we bij LEASIT het over financial lease hebben, dan bedoelen we altijd financial lease in de vorm van huurkoop.

Wat is financial lease?

Bij financial lease koopt een leasemaatschappij een bedrijfsmiddel bij een leverancier om deze aan uw organisatie te kunnen leasen. U koopt dit bedrijfsmiddel vervolgens van de leasemaatschappij waarbij u in termijnen afbetaald. Maandelijks betaalt u dus een bedrag aan rente en aflossing aan de leasemaatschappij.

Wie is er eigenaar tijdens het leasecontract?

In het geval van financial lease is de leasemaatschappij juridisch eigenaar van het bedrijfsmiddel totdat de laatste termijn is betaald. In de tussentijd bent u alleen economisch eigenaar. Dat betekent dat u het bedrijfsmiddel op uw balans mag plaatsen. Dit kan mogelijk fiscaal voordeel opleveren. Vraag dit altijd even na bij uw accountant of financieel adviseur.

Wie is eigenaar aan het einde van de looptijd?

Aan het einde van de looptijd heeft u het afgesproken bedrag aan aflossing en rente betaalt aan de leasemaatschappij. Dit betekent dat het leasecontract ten einde is. U bent vanaf dit moment volledig eigenaar van het bedrijfsmiddel. Het juridische eigendom van het object wordt dan automatisch overgedragen aan u.

Wat is het verschil met operational lease?

Een andere bekende leasevorm naast financial lease is operational lease. Het verschil met deze leasevorm is het eigendom. In het geval van operational lease blijft de leasemaatschappij altijd eigenaar van het bedrijfsmiddel. Ook aan het einde van de looptijd. U betaalt dan leasetermijnen voor het gebruik van het bedrijfsmiddel. Meer informatie hierover leest u terug in dit artikel over de verschillen tussen operational lease en financial lease.

Let op! LEASIT biedt geen operational lease aan.

Financial lease via LEASIT

Bij LEASIT leaset u gemakkelijk bedrijfsmiddelen via financial lease. U kiest zelf een leverancier naar keuze en wij regelen de financiering. Nieuwsgierig naar wat financial lease kost voor uw onderneming?

Gebruik de leasecalculator